طراحی بسته بندی یا همان Packaging ترکیبی از هنر، صنعت و تکنولوژی برای بهبود شرایط نگهداری، حمل و نقل، بازاریابی و استفاده از یک محصول است. بستهبندی محصول عبارت است از هرگونه ظرف یا بستهای که محصول در آن برای فروش به بازار عرضه میشود یا به وسیله آن اطلاعات لازم در مورد محصول به مصرف کنندگان منتقل میشود.
بسته بندی بهعنوان یك سیستم هماهنگ توصیف می شود كه هدف از آن، آمادهسازی كالا جهت حمل و نقل، توزیع، انبار كردن، فروش و مصرف است.
بسته بندی از طرفی عبارت از هنر، علم و تكنولوژی بهجهت آمادهسازی كالاها برای حمل و نقل و فروش و از طرفی، وسیلهای جهت اطمینان از سلامت محصول در تحویل به آخرین مصرف كننده در بهترین شرایط با كمترین هزینه متوسط است. طراحی بسته بندی باید به گونه ای باشد که مشتریان براحتی از محتویات آن آگاه شده و برای حمل و نگهداری آن مشکلی نداشته باشند، به همین دلیل نقش مهمی در فرآیند بازاریابی و فروش ایفا خواهد کرد.
کارکردهای بسته بندی:اهداف بسته بندی عبارتند از:
– حفاظت فیزیکی؛ حفاظت از اشیاء درون بسته از تکان شدید، فشار، دما و غیره.
– حفاظت مانع (Barrier Protection)؛ مانعی از اکسیژن، بخار آب، گرد و غبار و غیره.
– در برگیری یا انباشتگی (Containment and Agglomeration)؛ اشیاء ریز و کوچک معمولا با یکدیگر در یک بسته برای حمل و نقل به شکل گروهی قرار میگیرند.
– انتقال اطلاعات (Information Transmission)؛ اغلب، روی بسته یا برچسب بسته بندی، اطلاعاتی درباره چگونگی استفاده، حمل و نقل، بازیافت یا مصرف محصول یا بسته موجود است.
– کاهش سرقت؛ بستهبندیای که نتوان آنرا پس از باز کردن، دوباره بست؛ یا پس از باز کردنش آسیب فیزیکی ببیند (نشانههای باز شدن را نشان میدهد) در جلوگیری از دزدی مفید و مؤثر است.
– راحتی (Convenience)؛ شامل ویژگیهایی است که موجب راحتی در توزیع، جابهجایی، نشان دادن (ویترین)، فروش، بازکردن، بستن مجدد و استفاده مجدد میشود.
– بازاریابی؛ بسته بندی میتواند توسط بازاریابان برای تشویق خریداران بالقوه برای خرید محصول استفاده شود.